Je zal er maar op je 80ste achter komen dat je je leven lang de verkeerde koffie hebt gedronken...
Menno Simons
December 2023

Hoe is jouw 'liefde' voor koffie ontstaan?
Door mijn liefde voor kwaliteit in het algemeen. Verder, gevoed door een van nature nieuwsgierig karakter én een gezonde dosis ondernemersgeest, ben ik iemand die zich snel verveelt. Na 23 jaar kan ik zeggen dat Specialty koffie nooit saai is.
Waaraan herken jij de kwaliteit van koffie?
Bij ruwe koffie zie je al snel of er voldoende aandacht is besteed aan het productieproces. Bij gebrande koffie kun je het zogenaamde brandprofiel (roast color) zien. Ik ruik de aroma's. En na een slok proef ik de smaak, body, rinsheid, zoetheid, balans en nasmaak.
Als je je leven slechte koffie hebt gedronken, waar begin je dan met het verbeteren van je leven?
Door je een keer in je leven een paar uur te laten onderwijzen in de wereld van koffie. Waarbij iemand de moeite neemt, rekening houdend met jouw voorkeuren, je wegwijs te maken in de verschillende zetmethodes (filter, volautomaat en espresso) en de smaakverschillen per origine. Koffie moet vers gebrand gemalen worden (1 tot 4 weken na branden) en vers gemalen zijn. Maal alleen als je het direct gebruikt. Je zal er maar op je 80ste achter komen dat je je leven lang de verkeerde koffie hebt gedronken... Binnen twee uur garanderen wij dat je dit niet gaat overkomen.
Iedereen weet dat er sprake is van veel misstanden in de koffieketen. Wat adviseer je een koffieliefhebber als hij een positieve bijdrage wil leveren?
Koop Specialty koffie van een oprechte en transparante koffiebrander. Helaas is het zo dat hoe harder merken blaten over duurzaamheid, hoe minder positieve impact ze daadwerkelijk hebben.
Wat is het grootste misverstand over koffie?
Laten we eerst het verschil maken tussen goede en slechte koffie. Van slechte koffie kun je buikpijn en hartkloppingen krijgen, uit je bek gaan stinken, etc. Van zuivere koffie niet. ‘Greenwashing’ binnen onze branche is mij een doorn in het oog.
Hoe drink jij je koffie het liefst?
Licht gebrand, een top Ethiopiër of Keniaan, op filter, 32 gram, op een halve liter goed gefilterd water. Maar een juist gemaakte espresso is ook een bonbonnetje!
Starbucks, Lavazza, Illy, Fair Trade Original, Perla, Australian, de consument heeft tegenwoordig veel keuze. Waar staat Bocca voor?
Oprechte liefde voor het product, puurheid, aantoonbaar de gehele keten naar een hoger niveau willen tillen, geen concessies doen, stoer zijn, niet stoer doen.
Mocht je nog nooit Bocca koffie hebben gedronken, welke lijn raad je dan in de regel aan?
Dat is afhankelijk van wat je gewend bent en hoe ver je smaak is gevorderd. De rode lijn biedt echte top koffies voor de liefhebber. Ze zijn iets lichter gebrand, minder vergevingsgezind. In filtermaling en als Espresso boon verkrijgbaar. De groene lijn is iets donkerder gebrand, zijn meer allemansvrienden, meer vergevingsgezind, maar ook van hoge kwaliteit.
Bocca verkoopt ook thee. Wat is jouw favoriete thee en waarom?
Ik ben een enorme Taiwanese Oolong fan, vanwege de diep gelaagde smaak, met een frisheid en een soort honingzoetje waar ik echt blij van word. Maar onze Japanse groene Sensha is ook bijzonder, mits je het goed zet, dus geen kokend water! Die doet men een beetje aan zeewier en vers gemaaid gras denken. Maar een sterke zwarte thee (Asam bijvoorbeeld) met een wolkje melk en (jawel!) een paar korrels suiker in een grote mok, oftewel thee op de Engelse manier waar ik mee ben opgegroeid is ook een mooie start van de dag.
Waar ben je al jaren (in het werk) mee bezig, is écht moeilijk en zou je heel blij van worden als het je zou lukken?
Het grotere publiek de mogelijkheden, waarheden en uitdagingen in de koffieketen in één zin uitleggen! De onwetende consument is de laatste schakel in de keten, en juist die hebben wij nodig om de keten beter te maken!